Za to mora da postoji strast i ambicija, ovo nije posao koji se radi samo zbog para. Ovo je veoma intenzivna, dinamična i zahtevna profesija, koja može da donese veliki ugled, ali takođe ume da bude stresna i frustrirajuća – kaže Australijanac koji je već dve i po godine u našoj zemlji. Dovoljno da stekne sliku o trenutnoj restoranskoj ponudi Beograda i Novog Sada.
Kuvarske kape i bluze. Uniforme Katić
– Ima restorana koji su veoma dobri. Međutim, postoji nedostatak raznovrsnosti i mnogi imaju slične kuhinje. Ponuda internacionalne kuhinje svodi se na verzije mediteranskih specijaliteta sa sopstvenim varijacijama. Ovde je komplikovano doći do kvalitetnih sastojaka iz drugih zemalja. Kuvare u Srbiji ograničava birokratija i preduga procedura uvoza. Ovaj faktor ograničava raznovrsnost jelovnika i kreativnost.Nemamo uvek na raspolaganju pravu morsku so, raznovrsne, kvalitetne plodove mora, različite vrste vrhunskih sireva – opisuje utiske i uslove kreiranja šef kuhinje čije se znanje u Beogradu upotpunilo tajnama pravljenja turšije, sarme i prebranca.
Novinar i urednik „Malog kuvara”, smatra da se danas klinci rado opredeljuju za zanimanje kuvar i poslasticar.